Khamis, 13 September 2012

SERUNDING DAGING


SERUNDING DAGING

1kg daging - direbus dan disiat
5 btg serai *
2 labu bawang putih*
3 biji bawang besar @15 ulas bawang merah*

2.5 cm halia*
1.5 cm lengkuas*
30 tangkai cili kering* - potong & rendam
1.5 cm kunyit*
4 biji buah keras*

1 senduk makan rempah kari daging
Santan RM 2
(Air rebusan daging, jgn di buang)
1 gula melaka
Garam
Cara-cara

Semua bhn bertanda * dikisar bersama. kalau nak lebih pedas, tambah lada, kalau nak kurang pedas, kurangkan lada..
Masukkan bahan kisar bersama daging ke dalam kuali. Masukkan santan. Semua bhn dimasukkan bersama supaya daging serasi mesra dengan bahan. Tambah garam dan gula..
Perlu diingat api tidak terlalu besar, binbang hangus..kacau selalu,..

SELAMAT MENCUBA...dari dapur Lumut with love.

Tiada ulasan: