Selasa, 18 September 2012

Rusa Black Paper

Bahan perap:
Daging rusa bhagian batang pinang di hiris nipis
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh lada hitam
1/2 inci halia
2 ulas bawang merah
Semua bahan di atas dikisar dan perap bersama daging

Sedikit minyak jagung utk menumis
Bawang puteh 4 ulas
Bawang besar 2 biji (potong dadu besar2)
Tomato 2 biji (potong 4)
Batang seleri (potong serong)
Brokoli
Lada bangala sebiji (potong dadu besar)
1 sudu besar sos plum (leh ganti dgn sos tomato)
2 sudu besar madu
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu sos tiram

Cara-cara

Panaskan minyak, bawang putih ketok saja dan tumis hingga garing. Masukkan daging yg sudah di perap. Masukkan sos plum, madu, kicap pekat dan sos tiram. Tunggu kering dan daging empuk. Masukkan bawang besar brokoli, btang seleri, dan lada bengala. Kacau biar sebati. Masukkan tomato. Tak perlu garam sbb sos semua dah cukup rasanya. Now boleh dihidangkan. Klo suka pedas leh tambah lagi lada hitam. Mudah cepat dan sodap.

*(klao suka boleh juga bubuh kentang n karot, potong dadu besar2 dan dideep frying terlebih dahulu, tak perlu garing)

SELAMAT MENCUBA


Tiada ulasan: