Ahad, 10 Mac 2013

IKAN BAKAR SPECIAL


Ikan (ikut suka cencaru, pari dsbnya)
1 helai daun limau purut, dihiris halus
(*kalau suka boleh juga bubuh daun kunyit)
*6 butter/mentega bawang putih
  *bahan kisar
Daun pisang dan aluminium foil secukupnya


*Bahan kisar:
8 tangkai lada kering
2 biji buah keras
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
udang kering 2 sudu makan
2 batang serai
setengah inci halia
setengah inci lengkuas
1 keping asam keping
2 sudu minyak masak

*bahan utk butter bawang putih
4 sudu mentega or butter
6 ulas bawang putih digoreng tampa minyak
dah kekuningan angkat dan tumbuk lumat


Cara membuatnya:
Ikan dibersihkan, dikelar2 dan perap dengan air limau dan garam 10 minit, cuci dan toskan.
Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik baunya. Masukkan gula,garam dan masukkan asam keping, gaul rata dan biarkan bahan kisar itu garing. Sejukkan.
Letak ikan atas daun pisang, lumur rata bahan kisar, tabur hirisan daun limau purut dan jangan lupa letakkan sedikit butter bawang putih. Balut dengan aluminium foil dan bakar atas pan leper/kuali hingga masak.
(tambahkan enak ikan bakar dgn perahan limau kasturi)

SELAMAT MENCUBA.

Tiada ulasan: