Ahad, 6 Januari 2013

Laksang Ganu Kite

Terkenang masa menetap di Kerteh. Sempat juga belajar masakan Ganu Kite. Salah satunaya adalah LAKSAM

Bahan2 utk Laksam:

500gm tepung beras
50gm tepung gandum
Air agak2 lerr ya (guna air yg dimasak)
Sedikit minyak utk dioles pd tudung periuk.

Cara2 utk Laksam:
Cmpur kan tepung beras+tepung gandum,kacau sebati.
Masukkan air sambil mengacau tepung.
Adun sehingga tepung cair mcm nak buat kuih lapis.

Bahan2 utk kuah:

1/2kg ikan selayang/sardin (direbus &ambil isinya)

*3 ulas bwg merah
*2 ulas bwg putih,
*sedikit halia
satu sudu makan lada hitam
(bland lada hitam terlebih dahulu sebelum yg lainnya)

2 cawan santan
  2 keping asam keping
garam & gula secukup rasa.

Cara2 buat kuah:

Semua bahan (*) dikisar bersama dan campurkan bahan kisar ke dlm periuk.
Masukkan santan,asam keping,masak hingga mendidih.

PERHATIAN: Kuah hendaklah sentiasa dikacau bg mengelakkan ia berketul.

  Sedap dihidangkan bersama ulaman seperti kcg pnjang,tauge,timun btg & sambal belacan.

Selamat Mencuba

Tiada ulasan: