Rabu, 3 Oktober 2012

KEK HO HOLICKS LUMUT (KUKUS)

BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung gandum (diayak)
                                                                        1 cawan horlicks
                                                                     3/4 cawan gula halus
                                                                          250 g mentega
                                                                            4 biji telur A
     Pewarna hijau secukupnya / Pandan Emulco ( guna 1 sb pandan paste Cap Kopoe-Kopoe)
                                                                        4 sudu besar seri kaya
                                                                 1/4 cawan susu pekat manis
                                                                       1 sudu teh esen vanilla

CARA-CARA
Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.

Masukkan susu dan serikaya. Pukul lagi.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan
Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)

***jika suka, blend gula halus seperti gula ising supaya cepat hancur & gebu semasa diputar dgn mentega*

                                                                     SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan: