Isnin, 9 Januari 2012

Jom mkn asam peds ikan pari berulamkn kacang dan bendi d cecah sme tmpoyk


#Homemade
Asam Pedas
Bahan-bahan
Ikan ikut suka (Pari, ikan merah, tenggri or kembung)
Lada kering (anggaran utk setengah kilo ikan) 30 tangkai.
bawang besar 2 biji yg sedang
bawang putih 5 ulas
kunit 1/2 inci
halia1/2 inci
air asam jawa dari segenggam asam jawa (kalau ikan yg hanyir asam jawa biar lebih)
sedikit belacan (kalau suka)
(bahan2 ini dibland lumat)
1 btg serai dititik, daun kesum dan bunga kantan
(2ulas bwang kecil 2 ulas bawang putih dimayang)
setengah cawan minyak utk menumis
Cara-cara
panaskan minyak, tumis bawang putih+bawang kecil hingga kekuningan. Masukkan bahan2 yg di blande, serai yg dititik. Tumisan ini biarlah
garing.
Masukkan air asam jawa. Tunggu kuah mendidih dahulu.
Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan.
(alamak lupalah pulak...garam dan perisa....emm kalau tak ada daunkesum boleh digantikan dgn daun limau perut...rasanya lagi enak) utk menu yg seimbang bolehlah di masukkan bendi dan terung. Sesiapa yg malas nak masak sayur ni cara penyelesaiannya 2 dlm 1.
ikan yang hanyir dibasuh dgn asam jawa or limau perut perapkan sekejap...lepas tu cuci dan toskan.

SELAMAT MENCUBA
masak dari hati utk yg tesayang pasti sedap

Tiada ulasan: