Khamis, 9 Ogos 2012

DAGING MASAK HITAM


Daging Masak Hitam.(1kg Daging lembu/kambing)

Bahan (diblande)
~Lada hitam 2 sudu makan(disangai dan tumbuk lumat)
Bawang besar 3 biji
Bawang putih selabu
Halia seinci
Cili padi yg hijau 20
Serai 4 batang

Rempah kurma secawan (disangai sekejap)

Bahan tumis
~Bawang kecil 5 biji dimayang
Bawang putih 5 ulas
Buah pelaga 3 biji
Cengkih 5 kuntum
Bunga Lawang 2 kuntum
Kayu manis 2 batang

Susu cair 2 cawan
Madu 1 cawan
Garam
Sos Tiram 4 sudu makan
Kicap hitam 4 sudu makan


3/4 cawan minyak masak
Tomato
Kentang dan karot digoreng sekejap.

Boleh juga taruh badam atau gajus yg dah di goreng.

Cara2 masak
Panaskan minyak.Tumis bawang kecil n bawang putih. Bila kekuningan masukkan rempas tumis (cengkih, buah pelaga, bunga lawang dan kayu manis). Bangkit baunya masukan bahan blande. Masukan rempah kurma. Bila naik minyak dan garing masukan daging. Masukan sos tiram dan kicap. Bubuh garam secukup rasa (jgn banyak coz kicap dan sos tiram dah masin) Tak payah bubuh perasa coz sos tiram dah cukup lemak. Masukan madu. Masukan kentang dan karot,Bila daging hampir empuk masukan susu dan tomato. Bubuh badam dan gajus.

**Masa nak hidang tu leh taburkan raisin dan bawang goreng.

Tiada ulasan: